Domov PROGRAM O FESTIVALU KONTAKT FOTO
SLOENG

O festivalu

Leto 2005 je bilo na vseh področjih cvetoče in tako so mladi podjetniki Bohinja skupaj s kulturno-umetniškimi nadebudneži iskali nove ideje za popestritev dogajanja v Bohinju in v bližini takratnega Max Zaxsterja. Ideja se je porodila gledališčnikoma Klemenu Langusu in Samu Gardenerju, ki sta pred leti na podobno zanimivi lokaciji za Hotelom Jezero igrala več gledaliških predstav.

Skupaj z lastnikoma Max Zaxsterja, Jakom Žvanom in Janezom Jeklarjem, se je začelo snovanje Festivala Kanal. Operativno se kmalu organizaciji pridruži tudi sedanji dolgoletni vodja Festivala Kanal, Jure Sodja. Pri programu je v začetnih dveh letih pomagal z nasveti in kontakti še Danijel Leskovic, ki je takrat vodil Godbo Bohinj.

Suha hudourniška struga je pomenila velik izziv za organizatorje in nastopajoče, vendar se je z leti našlo tudi toliko prednosti, da so na koncu zadovoljni vsi. Struga pred našim dogajanjem ni imela nobenega pomena. Ljudje so vanjo celo radi  metali smeti. Prepričani smo, da smo tudi kanalu dali svojstven pomen in ga umestili v prostor, ki vsem prinaša pozitivnost. Treba je poudariti, da suha struga ni vedno suha in je tudi nekatere koncerte odplaknila, še posebej fantastični Blaž Trček je na koncu igral solo sax kar pod marelo, obiskovalci pa smo bili namočeni do kosti. Drug koncert, ki izstopa zaradi vode (dežja), je prvi nastop Vlada Kreslina na Festivalu Kanal, ko se je nebo dobesedno razbesnelo, bilo je veliko škode celo na avtih zaradi toče, vendar je  Vlado tudi pri nas pokazal svojo veličino, saj je prišel ponovno in odigral fantastičen koncert. Ko govorimo o vodi, ne moremo mimo dveh poplav, ki so se zgodile v letih, ko poteka Festival Kanal. Iz slik lahko vidite, da so celo mizice (pulti) pod vodo, da o tem, da smo že dvakrat izgubili stopnice sploh ne govorimo.

Festival Kanal, Bohinj - Slovenija Festival Kanal, Bohinj - Slovenija Festival Kanal, Bohinj - Slovenija Festival Kanal, Bohinj - Slovenija

Večinoma pa vsaj v zadnjih letih tudi vreme pomaga in se vsi koncerti izvedejo. S tem se vsi cilji organizatorjev izpolnijo. Seveda je Festival dobra promocija za zdajšni Coffee house Paviljon, še bolj pa je Festival Kanal danes dogodek Bohinja, dogodek, ki vztraja na sredinih večerih, katere ni tako lahko zapolniti, kot morda petke ali sobote. Zaradi tega je dobra popestritev programa za vse goste, ki ostanejo nekaj več dni v Bohinju. Festival Kanal ima tudi že svojo publiko, na katero smo ponosni in smo zelo hvaležni. Lahko rečemo, da se vsako sredo pripeljejo gostje celo iz več kot 100 km oddaljenih krajev. V zadnjih letih si lahko privoščimo dobre nastopajoče predvsem zaradi pomoči generalnega sponzorja, banke Sberbank (prej Volksbank) in anonimnega donatorja, ki nam skupaj pokrijeta več kot tretjino stroškov. Ambient, prijaznost, dobra glasba in fantastična atmosfera so razlogi, da se nam tudi obiskovalci vračajo, za kar se bomo trudili tudi v prihodnje.

Natisni natisni  |  Na vrh na vrh